maanantai 1. marraskuuta 2021

MA 1.11.2021 Miten kultivoidaan Suur-Kalajoen alueelle (lisää) maailman parhaita

Lienee syytä vähän valaista rohkeaa otsikkoa, johon tulee kyllä perustelua myöhemmin. Sanalla kultivointi viittaan otsikossa viljelytermiin eli kasvatukseen ja voidaan puhua myös tarkemmin maaperän taikka olosuhteiden muokkauksesta. Eli kultivoinnilla pyritään saamaan edellytykset taikka olosuhteet riittävän hyväksi kasvualustaksi kehittyä huipuksi omassa lajissaan. Kultivointi sanan minuun iskosti erinomaisen hyvä blogi Taidon kultivointi, jota kirjoittaa Ylivieskassa vaikuttanut Jani Sarajärvi, sekä Jarkko Tuomisto ja Jussi-Pekka Savolainen. Jos olet valmentaja, niin kehotan perehtymään heidän osaamiseensa oheisten linkkien kautta. Kiitos linkistä Janne Kinaretille, hyvälle jalkapallovalmentajalle.
 






Toinen otsikon asia pitää myös määritellä, sillä Suur-Kalajoella viittaan historialliseen maantieteelliseen alueeseen, joka kattaa joen varrelle kehittyneet pienet ja isommat kasvukeskukset Kalajoen, Alavieskan, Ylivieskan, Nivalan ja Haapajärven lukemattomine muine pienine savuineen. 

Eli mikä on se salaisuus, miten tullaan maailman parhaaksi tai parhaimpien joukkoon jossakin? Jos aistii valoa ja ääntä tai muuten vaikka seuraa uutisia ja urheilua niin ei tarvitse penkoa kuin lähihistoriaa ja huomata, että täällä Pirkanmaalaisten ja Satakuntalaisten aikoinaan asuttamalla erämaajokiseudulla löytyy useita esimerkkejä maailman parhaista urheilijoista ja lisää tulee varmasti. Jotain täällä seikkailijoiden tai rohkeiden löytöretkeilijöiden asuttamassa alueessa on, joka saa ihmiset tekemään asioita sellaisella tavalla tai näyttämisen halulla, että muukin maailma huomaisi mistä meidät on tehty. Se ei kuitenkaan ole se kaava (englanniksi formula) tai edesmenneen Aki Hintsan sanoittama voittamisen anatomia, siihen palataan myöhemmin. Ensiksi muutama mieleen tuleva esimerkki maailman parhaista. 

Tässä on muuten samalla hyvä vinkki (vieläkin ajankohtainen) Kalajoen kaupungin markkinointiosaston suuntaan (liittyy myös Rautioon). Kun suoritin Charles Poliquinin voimaharjoitteluvalmentajatutkinnon näyttökokeita Englannin Manchesterissa 2013 ja sain vuoron esittäytyä niin kerroin olevani pieneltä paikkakunnalta, josta tulevat mm. olympialaisissa esiintyneet painonnostajat Milko Tokola ja Miika Anttiroiko, sekä jääkiekkoilija Jussi Jokinen. Yksi kurssin teksasilainen kouluttaja ilmoitti välittömästi erittäin innoissaan, kuinka hän kuuluu Milko Tokolan säännöllisiin seuraajiin, koska hänen mielestään kyseessä on yksi maailman parhaista tempaajista painonnostossa. Toinen pohjoisamerikkalainen kurssikollega sen sijaan tiesi NHL-tähti Jussi Jokisen. Herätti ihmetystä, miten noin pieneltä paikkakunnalta voi tulla noin kovia urheilijoita. 

Jääkiekon suhteen myös omasta juniorijoukkueesta löytyy maailmanmestari Timo Seikkula ja toisaalta Nivalan suunnilta tulee tuorein MM-mitalistimme Atte Ohtamaa, jonka vanhempiin saattaa törmätä Hiekkasärkkien lenkkipoluilla. Onhan Kalajoella myös aitajuoksun juniorien maailmanmestari Antti Haapakoski, jonka treenaamista pääsi pienenä seuraamaan. Edesmennyt Mika Myllylä tunnettiin maailmalla Haapajärveltä, alueen huippu hänkin, jonka suksia muuten testasi kisareissuilla Ojalan J-P, huippu-urheilija naapurista Kalajoelta.  

Henkilökohtaisesti edellisistä esimerkeistä eniten kolahtaa se fakta, että miten Kalajoelta voi tulla kaksi painonnoston Olympia-kävijää Milko ja Miika ja miksi heitä ei ole huomioitu tarpeeksi asiaan kuuluvalla tavalla esimerkiksi Visit-Kalajoen markkinoinnissa? 

Takaisin otsikon aiheeseen ja siihen mihin perustuu näkemys/ennustus menestysmahdollisuuksista. Kun jokin asia kiinnostaa tarpeeksi ja siihen uppoutuu riittävän pitkäksi ajaksi (puhutaan 10 vuodesta ja yli) niin siitä alkaa löytyä tiettyjä lainalaisuuksia ja yhteneväisyyksiä, jotka avaavat silmiä ja ajatuksia. Arvostan monia asioihin perehtyneitä osaajia joiden kirjoituksista on hyvä ammentaa asioita, ettei tarvitse väittää keksineensä näitä asioita itse. Eli pohjustan hieman kirjallista ja kokemuksellista taustaani, ettei kirjoitus ole vain tuuleen huutelua vaan pikemminkin vuosikymmenen uteliaisuuden ja "perehtyneisyyden" valistamaa tulkintaa. Toki joskus myös luovuus saa aikaan oivalluksia arvausten tai kokeilujen myötä mutta niinhän tiedettäkin tehdään (jopa yliopistoissa), vaikka välillä toisin asia esitetäänkin. 

Ennen kuin paljastan kaavan tai reseptin mikä yhdistää ihmisiä, jotka ovat tehneet mahdottomasta arkipäiväisen mahdollista niin laitan yhden esikuvani Michael Boylen tapaan muutamia kirjasuosituksia esiin, joihin toivon asiasta kiinnostuneiden perehtyvän (varoitan, näitä on paljon). Missään tietyssä järjestyksessä suositukset eivät ole mutta ovat sellaisia, jotka liittyvät menestymiseen kaavaan alalla kuin alalla. Daniel Dan Cleather on kirjoittanut niin oivallisen ymmärrettävän kirjan kuin The Little Black Book of Training Wisdom, että siihen tulen palaamaan myöhemmissä kirjoituksissa vielä usein erikseen. Sain kyseisen kirjasuosituksen Sebastian Vettelin fysiikkavalmentaja Janne Kontsakselta, joka kuuluu Hinta Performance asiantuntijatiimiin. Toisena pitääkin mainita Oskari Saaren kirjoittama Aki Hintsa - Voittamisen Anatomia, jonka inspiroimana tulen vielä lukemaan edesmenneen Hintsan tarinan Tänään olen elossa. 

Suosituksia lisää toinen Daniel eli Dan John (Utah) on amerikkalainen kirjailija/opettaja, valmentaja ja voimailija, jonka jokainen kirja perustuu pitkään kokemukseen ja osaamiseen. Näitä ovat mm. kirjat; 40 Years With a Whistle, Attempts, Before We Go, Can You Go, Interventions, A Lifelong Approach to Fitness, Never Let Go, Now What sekä muutkin hänen kirjalliset tuotokset. Edesmenneestä Charles Poliquinista alkoi oma valmennusurani ja hänen Principles, eli periaatteet on yksi suositeltava perusteos kaiken muun valmennusmateriaalin lisäksi. Charles oli aikaansa edellä ja hänen opeillaan on autettu lukemattomia urheilijoita Olympia-kentille. Mike Boyle suosittelee joitakin samoja kirjoja, mitä luettelen ja häneltä taisin saada idean autoyliopistosta, eli siitä kuinka kannattaa tunnin kahden työmatkat käyttää äänikirjoja kuunnellen. 

Ainoa tällä hetkellä vilkuilemani sosiaalinen media LinkedIn (tämäkin tosin harvakseltaan) tuo mieleen yhden inspiraattorin Juha Kankaan https://fi.linkedin.com/in/juhakangas joka pitää netissä ihannoimaani kirjakeskustelua yhdessä Mikko Mattisen kanssa. Täältä saa erinomaisia kirjasuosituksia johtamisen alalle sekä energiaa päiviin. Nostan Juhalle ja Mikolle hattua ja tunnen joka kerta iloa sekä energiaa kun näen asiansa osaavien innostuksen välittyvän seuraajille. 

Vahva lukusuositus löytyy Brian Tracy teoksista Goals ja The Phoenix Transformation. Tracyn ohella toinen vahva innoittaja on Anthony Tony Robbins, joka on kerännyt menestymisen kaavasta itselleen huikean uran ja elämälleen mahtavan tarkoituksen. Robbinsista riittäisi ammennettavaa yksinäänkin vaikka loppuelämäksi mutta hänkin on saanut oppinsa muilta. David Allenin GTD eli Getting Things Done vie asioita eteenpäin. Seuraavaksi kirjoja Kindle-lukulaitteesta listamuotoisena, joita voin suositella. 

Ray Dalio: Principles 
Dave Asprey: Game Changers: What Leaders, Innovators, and Mavericks Do to Win at Life
Brett Bartholomew: Conschious Coaching
Michael Boyle: Advanced Funtional Training ja New Functional Training for Sports
Brendon Burchard: High Performance Habits
James Clear: Atomic Habits
Jim Collins & Jerry Porras: Built to Last
Jim Collins: Good to Great
Daniel Coyle: The Culture Code ja The Little Book of Talent
Mark Divine: Unbeatable Mind
Peter Drucker (useita teoksia): The Essential Drucker
Angela Duckworth: Grit
Charles Duhigg: The Power of Habit
David Epstein: Range
Viktor Frankl: Man's Search for Meaning
Malcolm Gladwell: David and Goliath
Seth Godin: Tribes
Daniel Coleman: Focus
Jon Gordon (useita suosituksia): The Energy Bus ja You Win in the Locker Room First
Adam Grant: Give and Take
Jonathan Haidt: The Righteous Mind
Ryan Holiday: Ego is the Enemy ja The Obstacle is the Way
Tony Hsieh: Delivering Happiness
Alex Hutchinson: Endure
Jordan Peterson: 12 Rules for Life ja Beyond Order 12 More Rules for Life ym.
James Kerr: Legacy
Steven Kotler: The Art of Impossible ja The Rise of the Superman
Jim Kwik: Limittless
Patrick Lencioni: The Advantage ym. 
George Leonard: Mastery
John C. Maxwell (useita loistoteoksia) esim. Today Matters
Christopher McDougall: Born to Run
John Medina: Brain Rules
Jeff Olson: The Slight Edge
Panu Luukka: Yrityskulttuuri on kuningas
Tony Robbins: Awaken the Giant Within, Unlimited Power, Unshakeable ym. 
Jim Rohn: Cultivating an Unshakeable Character
Robin Sharma: The 5am Club (tämä on kevyttä kuunneltavaa mutta viihdyttävä)
Simon Sinek: Start With Why ja The Infinite Game
Nassim Taleb: Skin in the Game ym. 
Jocko Willink: Extreme Ownership ja Dichotomy of Leadership
John Wooden: Wooden: A Lifetime of Observations and Reflections On and Off the Court
Scott Young: Ultralearning
Daniel Pink: Drive ja When
George Hackenschmidt: The Way to Live
Daniel Kahneman: Thinking Fast and Slow
Carl Rogers: A Way of Being
Geoff Smart: Who
Nick Velasquez: Learn, Improve, Master
Robert Weinberg: Foundations of Sport and Exercise Psychology. 

Paljon on olemassa hyviä kirjoja, joista ammentaa ja löytää the Core, ydinajatus, kaava, resepti, suunta millä nimellä sitä haluaakaan kutsua. Jim Collins löysi vuosikymmenen mittaisella tutkimuksella havainnon, että kaikki lähtee ihmisistä, ensin oikeat ihmiset mukaan, jonka jälkeen voi päättää tarkemmin mitä. Kun on oikeat ihmiset kyydissä niin suuntaa on helppo muuttaa. Tuolta tarkastelutasolta päädyttiin ajatukseen, että organisaatiokulttuurista tulisi löytää ydinarvot ja tarkoitus, joihin asioita pohjata oikeiden ihmisten kanssa. Mikä sitten on yksilötasolla se menestymisen salaisuus. Sen varmaan jokainen valmennuksen parissa työskennellyt tietää, että huiput on huippuja vaikka mitä tekisi, eli useinkaan ei ole valmentajan erinomaisuudesta kysymys, jonkun noususta alansa huipulle ja enemmän kuulee niitä tarinoita, että valmentaja on saanut tekemisellään ns. pilattua jonkun lahjakkuuden. Aki Hintsan lähtökohta on ihmisen itsetuntemuksessa ja moni muu lähtee samasta lähtökohdasta. Daniel Pink puhuu draivista (Drive), joka on sisäistä motivaatiota. Eli yksilötason tarkastelussa päästään vahvasti siihen suuntaan, että menestyjillä on jotain omassa henkilössään, opittua tai omaksuttua, ehkä tiedostettua tai tiedostamatonta (myös geeniperimänä), joka määrittää sitä päivittäistä tekemistä, jonka sivutuotteena näemme sitä voittamista ja menestymistä. Tarvitaan toisaalta monien tekijöiden summaa, jotta päästään näihin ihannoituihin esiintymiin. Joskus tuotannossa sanotaan, että hyvää materiaalia sisään ja hyvää ulos, huippua sisään ja huippua ulos. Motivaatiota ei oikein voi toiselle antaa mutta sitä voidaan ravita ja kultivoida. Riittävä motivaatio on myös yksi menestymisen taustalla oleva osa-alue. Tästä päästäänkin rohkeaan loppu- tai alkutulemaan, eli kaavaan menestyksestä. Olkaapa hyvät, tässä Steven Kotterin biologinen formula, eli kaava siitä miten kultivoidaan mahdotonta mahdolliseksi. Vastaus on FLOW-tila, joka määritetään tietoisuuden tilana, jossa olemme kaikista parhaita versioita itsestämme ja suoriudumme parhaan kykymme mukaan. Flow-tila on evoluution muokkaama tila huippusuoritusten taustalle. Flow ei kuitenkaan riitä yksin vaan tarvitaan taidot, joita Flow-tilalla vahvistetaan ja nämä ovat motivaatio, oppiminen sekä luovuus. 

Motivaatio tuo sinut mukaan peliin, oppiminen on se, joka auttaa sinua jatkamaan pelissä, luovuus on se miten ohjaat ja Flow on turbo, jolla buustaat tuloksia yli tavanomaisten rajojen. Tämä on taidetta miten tehdään mahdottomasta mahdollista. 

Edellä mainittu kaava pitää sisällään paljon jo aiempiin kirjoihin viittaavaa asiaa, jota tulen avaamaan myöhemmissä kirjoituksissa tarkemmin. Siihen asti voi pohdiskella ja herätellä esiin näitä neljää menestyksen kaavan osa-aluetta: motivaatio, oppiminen, luovuus ja Flow. Seuraavassa blogissa käsitellään motivaatiota. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TI 16.1.2024 Mitä jos se mitä aina ennen on tehty onkin VÄÄRIN (tarkastelussa nopeus)?

Ei tässä olla muita parempia, jotkut vaan saavat tiedon toisia aikaisemmin (Karl Tanswell).  Kuka tahansa idiootti osaa vetää rankkoja harjo...