keskiviikko 24. marraskuuta 2021

KE 24.11.2021 Markku Rive Kanerva luennoimassa Kalajoella menestyvän tiimin rakentamisesta

Aito, miellyttävä, rehellinen, arvojensa mukaan elävä ja hengittävä Suomen Huuhkaja nro 1 Markku Kanerva oli saatu Kalajoelle luennoimaan Liikkuva Koulu -teemaan liittyen. Allekirjoittanut sai vinkin ystävältä Simin Jarkolta mennä katsomaan ja kun Juolan Juhalle tekemän tiedustelun perusteella tilaa oli, niin totta kai tuollaista osaajaa oli mentävä kuulemaan. Junkkareiden paini- ja nyrkkeilyvalmentaja Nuoralan Pentin kanssa eturiviin Merenojan yhtenäiskoulun uuteen auditorioon, jossa kaupungin silmää tekeviä ja seuratoimijoita oli yleisön joukossa. 

Ykkösmiehiä kuvassa, etualalla Jarkko Simi paikallisia urheiluvaikuttajia sekä taka-alalla Huuhkajista tuttu Markku sekä K-Pallon tulevaisuuden tähtiä. 


Luennon aiheena oli menestyvän tiimin ja joukkuehengen rakentaminen. Rive kertoi aluksi omasta urastaan HJK:sta maajoukkueeseen ja siitä kuinka hänet houkuteltiin tutun rehtorin toimesta ensin parin päivän sijaisopettajaksi ja siitä eteenpäin liikuntamaikaksi ja peruskoulun ala-asteen opettajaksi. Tähän väliin lienee syytä mainita, että kirjoitukseni tarkoitus ei ole esittää Kanervan luentoa uusintana vaan esittää niitä tuntoja, joita pallosuuruuden kohtaaminen ilman agendaa sai aikaan. Sikäli valmennustaitajan tapaaminen liippaa omaa mielenkiintoa, että kiinnosti nähdä onko Rive samanlainen paikan päällä koettuna kuin television välityksellä oleva kuva olohuoneissa? 

Omia poimintoja luennosta. Riven prosessissa maajoukkueen johtaminen on jatkuvaa muutostyötä, joka perustuu arvoihin, joita noudatetaan toiminnassa päivittäin. Niin muutosprosessissa kuin ennen pelejä on tärkeänä seikkana dataan pohjautuva tilanneanalyysi. Pelillisesti on muutakin kuin pelatut lopputulokset ja esimerkiksi maaliolettama antaa paremmin kuvaa kuin tehdyt maalit. Esimerkkinä mainittu tappio hallitsevalle maailmanmestari Ranskalle päättyi 0-2 mutta maaliodottama oli 8-8. 

Riven johtamisessa korostuu luentoa kuunnelleen omana mielipiteenä pelaajien kuuleminen ja huomioiminen. Riven sanoin hänelle on tiimitoiminnassa tärkeä osa-alue palautteenanto, jossa erityisesti jokainen pelaaja haastatellaan tasaisin väliajoin valmennustiimin toimesta. Tähän palautteenantoon menee aikaa vähintään puoli tuntia mutta se saattaa kestää, joka 1,5 tuntia per pelaaja. Palautteenannossa ei aluksi ole kyse edes jalkapallosta vaan kyse on kokonaisvaltaisesta pelaajan kuulemisesta mutta toki tämän jälkeen käydään myös edellinen peli lävitse. 

Tavoitteille on tärkeää antaa aikaraamit, eli pistää painetta niiden toteutumiseksi. Ei riitä, että meidän pitää päästä EM-kisoihin vaan välitavoitteet on saavutettava tietyssä aikataulussa. Pelaajat valitaan vaadittavan roolin mukaan ja heiltä toivotaan annetuissa raameissa luovuutta, omia ratkaisuja ja pelaamista vahvuuksillaan. Virheitä ei ole syytä pelätä, yhdessä kehitytään. Arvot ovat toiminnan pohja! Jokaisen pelaajan on sopeuduttava omaan rooliinsa. 

Menestys tehdään yhdessä, se oli kantava teema kaikessa. Jokaisen vastuulla on tuoda oma panoksensa joukkuehenkeen. Valmentaja Rive ja tiimi toki luovat Huuhkajille tilanteita ja ympäristöjä, joilla parannetaan ryhmädynamiikkaa. Tällaisia tiimihengen nostatuksia ovat olleet muun muassa pehmomiekkailuturnaukset, bändi-illat, aamun avaukset Mannerheinin päiväkäskyn hengessä ja ylipäätään ylpeys pukea päälleen Suomen maajoukkuepaita sekä edustaa isänmaataan. 

Lyhyt luento ja sitä seurannut henkilön tapaaminen paljastivat seuraajalle välittävän aidon persoonan, joka vaatii itseltään samaa mitä pelaajiltaan. Positiivisuus kantaa pitkälle mutta myös kehityskohteisiin on syytä tarttua pelkäämättä. Haastoin Riven kysymyksellä, kenellä Huuhkajista on sukujuuret Kalajoella, jota maestro ei ihan ensi arvaamalta tiennyt. Seuraava kuva paljastaa vastauksen. 

Pohjanpalon sukuhautoja Kalajoen hautausmaalla. Huuhkajien Jolle, eli Joel Pohjanpalon esivanhemmat ovat vaikuttaneet Kalajoella. 


Luennon jälkeen Rive pääsi katsomaan K-Pallon pelaajien treenejä Merenojan yhtenäiskoulun liikuntasaliin ja kysyi nuorilta palloilunaluilta kysymyksen, kuka teistä pelaajista haluaa isona Huuhkajiin? Kaikkien kädet nousivat ylös. Rive rohkaisi, että niin Litmasen kuin muidenkin palloilusuuruuksien taustalla on pitkäjänteinen harjoittelu päivistä ja vuodesta toiseen. Kuva kertokoon, millainen esikuva palloilijoilla kävi vieraana. 


Ylpeänä rinta kaarella olevia K-Pallon pelaajanalkuja, kuka tietää matkalla joku päivä kenties Huuhkajien pelaajiksi. 


Kiitos Markku Kanerva, että vierailit Kalajoella ja näytit millaisella posiviitisuudella Suomen huippuja osataan johtaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TI 16.1.2024 Mitä jos se mitä aina ennen on tehty onkin VÄÄRIN (tarkastelussa nopeus)?

Ei tässä olla muita parempia, jotkut vaan saavat tiedon toisia aikaisemmin (Karl Tanswell).  Kuka tahansa idiootti osaa vetää rankkoja harjo...