tiistai 8. kesäkuuta 2021

TI 8.6.2021 Päällimmäisenä mielessä kiitollisuus (blogin avaus)

Aloitan blogini kirjoittamisen tunteiden pohjalta. Läheinen perheenjäsen sai uuden mahdollisuuden ja toivottavasti paljon lisää elinvuosia. Tämäkin asia muistuttaa elämän tärkeysjärjestyksestä sekä sen rajallisuudesta. Kiitos äiti ja isä, annoitte minulle elämän, jossa tällä hetkellä on kaikki paremmin kuin hyvin! Kiitos menneet sukupolvet, annoitte suunnan mitä kohti pyrkiä, eli suunnan kohti suurinta mahdollista hyvää! Jos hyvyys elämänarvona tai suuntana on joskus hukassa kompassin pyöriessä käsissä niin suosittelen tutustumaan kanadalaisen professorin Jordan Petersonin teksteihin tai YouTube-videoihin. Maailmassa on paljon esimerkkejä mihin pahuus ja nihilismi johtavat, niistä ei pidä kääntää katsettaan toisaalle vaan tuijottaa pahuutta suoraan silmiin ja mennä päinvastaiseen suuntaan. On hyvä muistaa mihin pahuus johtaa, jotta voisi välttää menemästä samaan suuntaan. Pahuuteen ja muihin elämänoppeihin tulen paneutumaan tarkemmin myöhemmin Petersonin tekstien myötä.  

https://www.youtube.com/channel/UCL_f53ZEJxp8TtlOkHwMV9Q

Joskus ihmettelen ihmisten kykyä olla kantamatta vastuuta omasta elämästään, ajellaan vaan autopilotilla eteenpäin kunnes aika loppuu. Olen itsekin syyllistynyt tähän samaan mutta taisi olla Tony Robbins -niminen elämänmuutosguru, johon törmäsin lukusuositusten kautta ja aloin murtaa lukkiutuneita ajatusmallejani. Elämään pystyy kuin pystyykin vaikuttamaan. Elämästä on löydettävissä merkitystä synkinpänäkin hetkenä. 

https://core.tonyrobbins.com/documentary/


Milton Hyland Erickson (synt. 1901) hypnoosimestarin elämän säännöt (Rules of Life) ovat vapaasti suomennettuina seuraavanlaiset. 

https://www.erickson-foundation.org/milton-ericksons-rules-of-life/

1) ELÄMÄ ON KOVAA TYÖTÄ. Olemme ainoa laji maapallolla, joka etsii itselleen kovaa työtä. Mukaan muu ei kiipeä vuorella vain sen takia, että se vuori on siellä. Mikään muu ei treenaa maratonille tai juostakseen nopeammin kuin joku muu. Meidät on rakennettu kovaan työhön. 

2) ELÄMÄ ON EPÄOIKEUDENMUKAISTA. Pahoja asioita tapahtuu hyville ihmiselle ja hyviä tapahtuu pahoille ihmisille. On helppo unohtaa epäoikeudenmukaisuus, etenkin kun olemme itse voittajia. Järjellisesti tiedämme kaikki, että elämä on epäreilua mutta unohdamme verrata itseämme kaikkiin ihmisiin. Todennäköisesti sinä, joka satut joskus lukemaan tämän olet saanut erityislaatuisen rikkaan elämän osaksesi, jos sitä verrataan suureen osaan ihmisiä tällä planeetalla. Olemme rikkaampia, paremmin koulutettuja, ruokittuja ja meillä on rutkasti enemmän mahdollisuuksia kuin aiemmin eläneillä sukupolvilla. Tämä ei ole reilua. 

3) ELÄMÄ ON TÄYNNÄ KIPUA. Jos elämme, niin kärsimme. Unohdamme, että kipu tai kärsimys on luonnollinen osa elämää, vanhemmat kuolevat, toivottavasti järjestyksessä ennen omia lapsiaan. Ihmisten keho ei ole täydellinen, meitä korjaillaan, vahinkoja sattuu. Joskus kipu on ohimenevää ja joskus taas vain puhdasta fyysistä kipua. Kipu on elämisen hinta, kipu katoaa kun katoamme tästä ajasta. Tunteiden tuska kertoo kuinka paljon iloa voimme kokea. Etkö tunne tuskaa sydämessä? - Et tunne paljon iloakaan. Se kumpaan haluat keskittyä on sinun itsesi valittavissa. Kipu on miten on, muut eivät voi kantaa sitä puolestasi. 

4) KAIKKI PÄÄTTYY JOSKUS. Luojan kiitos! Kuka haluaisi kituuttaa täällä ikuisesti. Totuus on, että emme voi unohtaa kaikkia kokemiamme ikävyyksiä, se on meihin koodattuna niin kauan kuin meillä on oma mieli. Voimme toisaalta laittaa sivuun sellaisia muistoja, joille emme enää voi yhtään mitään. kunhan olemme prosessoineet ja hyväksyneet ne. Toisaalta muistot ovat epätarkkoja ja luomme ne joka kerta hieman erilaisina muistellessamme niitä. Muistot tekevät meistä keitä me olemme. Pelastava armollisuus on siinä, että voimme valita muistoja mitä kannamme mukanamme. 

5) JOKAINEN VALINTA MAKSAA. Epäonneksemme ja toisaalta onneksemme, emme osaa ennustaa huomista. Emme siis täysin tiedä mitä mikäkin valintamme tulee lopulta meille maksamaan. Ei tarvitse syyttää itseään huonoista olosuhteista, ajattelet, harkitset, ihmettelet ja sitten teet parhaan mahdollisen valinnan niin kuin vain voit tehdä. Jotkut valinnat osoittautuvat hyviksi, jotkut odottamattoman huonoiksi. Aikuiset tietävät tämän ja siksi lapset tarvitsevat vahvat vanhemmat. Oppimista tapahtuu mistä tahansa valinnasta, jos päätämme oppia. Jos emme halua oppia niin silloin emme saa hyötyä edes väärästä valinnasta. 

6) KESKIARVON LAKI ON YLEENSÄ OIKEASSA JA SIKSI SITÄ KUTSUTAAN LAIKSI KESKIARVOSTA. Odotettu ja yleinen tapahtuu useimmiten. Vakuutusyhtiöt tekevät tällä paljon rahaa. Turha murehtia asioilla, jotka eivät todennäköisesti koskaan tapahdu. 

7) MUUTOS ON AINOA MUUTTUMATON VAKIO. Sinä, minä, joet, vuoret, maapallo, kaikki olemme alttiita muutokselle, joten miksi emme keksisi miten elää tämän asian kanssa. Muutetaan mitä voidaan ja eletään suvaitsevaisesti loppujen kanssa. Aikaa ei voi pakastaa tai kääntää takaisin. Todellisuuden hyväksyminen on yksi Ericksonin työn keskikohta. 

8) SE MITÄ KANNAMME MIELESSÄ JA SYDÄMESSÄ ON LOPULTA SITÄ MIKÄ MERKITSEE. Elämän voi täyttää ilolla, onnella tai toisaalta kurjuudella ja murheilla. Se mihin keskitymme määrittelee elämämme, eli siitä tulee meidän elämä. Käsityksemme asioista ovat kovin erilaisia mutta täysin muutettavissa. Pysähdy ja nuuhkaise miltä ruusut tuoksuvat, kuten Erickson sanoisi. Uteliaisuus voittaa pelkomme. 

9) SE MITÄ SAAMME ELÄMÄSSÄ RIIPPUU MERIITEISTÄ, HYVÄSTÄ TAI HUONOSTA ONNESTA TAI NIIDEN YHDISTELMÄSTÄ. Joskus auttaa olla vain oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Keskiarvon laki sanoo, että yleensä valmistautuminen hyvin ja kova työ palkitsevat. 

10) ELÄMÄ ON TEHTY AMATÖÖREILLE. Me olemme kaikki amatöörejä mitä tulee elämiseen. On siis syytä nauttia siitä ja oppia pelaamaan sitä paremmin. Me olemme kaikki syntyneet, eläneet ja sitten kuolemme. Aloitamme matkan kohti tuonpuoleista sinä hetkenä kun synnymme... joillain kestää pidempään matkan päähän kuin toisilla. Ihmiset tuntuvat haluavan vaikeuttaa elämäänsä, tekevän yksinkertaisista asioista vaikeita. Esimerkiksi tiedämme sanoja, jotka ovat voimakkaita kuten rakkaus tai rakastaa! Silti harvoin käytämme näitä. Onko kovin vaikeaa sanoa, olet oikeassa, minä väärässä mutta silti harvoin sanomme näitäkään vaikka nämä olisivat yleensä tehokkain ja yksinkertaisin tapa ratkaista useita ongelmia. Yksinkertaisen sijaan puolustaudumme, järkeilemme, perustelemme, sotkemme koko viestin kunnes kuuntelijat antavat vastavuoroisesti samalla mitalla takaisin. Me olemme amatöörejä, kukaan ei ole elänyt tätä hetkeä aiemmin. Totta kai teemme virheitä, amatöörit tekee ja se on ok. Me voimme aina oppia, amatöörit oppii. 

Tässä aloitus blogilleni, jonka alkuperäinen nimi-idea oli "Turinoita tuonpuoleiseen, elämästä ja urheiluvalmennuksesta". On olemassa sanonta englanniksi, pay now, play later, play now, pay later, anyway you will pay, eli maksa nyt ja pelaa myöhemmin tai pelaa nyt ja maksa myöhemmin, maksun aika koittaa joka tapauksessa. Kun kuitenkin kärsimme elämässä niin miksi emme valitsisi maksaa ensin eli kärsisi vaikka treenaamisen ja oppimisen muodossa, jotta myöhemmin olisi hyvä pelata. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TI 16.1.2024 Mitä jos se mitä aina ennen on tehty onkin VÄÄRIN (tarkastelussa nopeus)?

Ei tässä olla muita parempia, jotkut vaan saavat tiedon toisia aikaisemmin (Karl Tanswell).  Kuka tahansa idiootti osaa vetää rankkoja harjo...